Template
Template Template
Template Neděle, 08 září 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Aktuality
Za krutihlavem obecným hnízdícím v dutině staré třešně nedaleko Opavy
Napsal Jakub Kubačka   
Sobota, 10 únor 2018
Je velký jako vrabec s krátkým špičatým zobákem a dlouhým ocasem. Opeření je nenápadné, svrchu hnědošedě skvrnité, zespodu špinavě bílé a žlutavookrové s tmavými proužky. Přes oko a po stranách krku se táhne jedna, přes střed temene a hřbet druhá tmavá páska. Obě pohlaví jsou stejná.  Má velmi ohebný krk, díky kterému dokáže otočit hlavu až o 180 stupňů. Je-li  vyrušen, zaujímá typický obranný postoj, při kterém syčí, ježí peří na temeni a kroutí hlavou (odtud český název krutihlav). Od ostatních datlovitých liší měkkým ocasem, který mu neumožňuje šplhat po stromech. V roce 2017 vyvedl mláďata na zahradě v Malých Heralticíc.
Celý článek...
 
Dudek chocholatý byvá viděn na Opavsku v posledních letech celkem pravidelně
Napsal Jakub Kubačka   
Sobota, 10 únor 2018
Je to nápadný a atraktivní pták, velikostí holuba, kterého poznáme podle chocholky na hlavě, oranžovo-hnědého zbarvení na hrudníku a černobílých křídel. Všeobecně se dá říct, že rád vyhledává otevřenou kulturní krajinu s nízkou intenzitou zemědělství, jako jsou pastviny, louky, sady nebo drobné světlé lesíky. Dudka jsme letos pozorovali v oblasti Vlaštoviček u Opavy.
Celý článek...
 
Prase divoké, způsobí v přírodě více škody než užitku, stejně jako člověk
Napsal Jakub Kubačka   
Sobota, 10 únor 2018
Kolikrát jste použili slovo prase? Častokrát! A to v tom nepříznivém spojení. "Podívej se na sebe, vypadáš jako prasátko?, řekne maminka svému synáčkovi, který prozkoumal dno kaluže, ke které se rozběhl, sotva ji uviděl. Samozřejmě v tom zrovna čistém oblečení. Ta kaluž, jakoby ho přitahovala! Má to však svou logiku, kterou čistotná maminka nikdy nepochopí. Ta určitě neví, co je to kaliště, která prasata v lesích vyhledávají.
Celý článek...
 
Příběh stromu - Ginkgo knížete Liechtensteina
Napsal Jakub Kubačka   
Sobota, 10 únor 2018
Náš kandidát do ankety Strom roku za město Opavu je statný a krásný jinan, který se v současnosti spolu se svým sousedem platanem nachází poblíž budov Slezského zemského muzea a Mendelova gymnázia. Pamatuje dávné časy. 
Aktualizováno ( Sobota, 10 únor 2018 )
Celý článek...
 
Děti ze třetích a čtvrtých tříd navštívily sádrovcový důl v Kobeřicích
Napsal Jakub Kubačka   
Sobota, 10 únor 2018
Byla to už druhá společná geologická vycházka pro žáky základních škol, kterou organizoval ředitel ZŠ Žimrovice Mgr. David Šrom. Ta první proběhla vloni,kdy jsme navštívili sopky v okrese Bruntál, Velký Roudný, lávový proud v Meziněa Uhlířský vrch. Tenkrát to byla zcela jiná situace, svítilo slunce. Nyní  jsme nebyli v lese, ale v polní krajině, kde jsme prozkoumali sádrovcový důl v Kobeřicích a blízkou pískovnu. Naštěstí nepršelo, ale bylo právě po dešti, takže tomu odpovídala zablácená cesta, promočené zablácené boty a oděv. Byl to ten pravý geologický průzkum, jak poznamenal vedoucí exkurze Mgr. Martin Hanáček. "Správný geolog si musí na svém oděvu odnést vzorky geologických vrstev z místa, které prozkoumával." My jsem to dokázali. Jak se s tím potom vyrovnali rodiče, to už nevíme.  
Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Následující > Konec >>

Výsledky 64 - 72 z 457
Template
Template Template Template
Template Template